Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) kripto para borsaları ‘Binance’ ve ‘Coinbase’ye açtığı davalar, bir yıllık fiyat oynaklığının ve en büyük kripto borsalarından biri olan ‘FTX’e yönelik dolandırıcılık suçlamaları da dâhil olmak üzere diğer birçok kripto şirketinin çöküşünün ardından geldi. Aaron Klein, SEC’in hamlesini, ABD kripto para düzenlemesinin mevcut durumunu ve kripto paranın temel finansal amacı hakkında devam eden tartışmayı açıklıyor.
DEŞİFRE METNİ
PITA: Geçen hafta, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu en büyük kripto para borsalarından ikisi olan Binance ve Coinbase’e karşı dava açtı. 2022 yılında kripto para piyasalarında artan bir oynaklık görüldü, bu nedenle SEC’in bu son hamlesi ve bunun kripto para biriminin geleceği için potansiyel olarak işaret ettiği şey hakkında Miriam K. Carliner başkanı ve Düzenleme ve Piyasalar Merkezi kıdemli üyesi Aaron Klein ile konuşacağız. Burada, Brookings’te. Aaron, bugün bizimle konuştuğun için teşekkürler.
KLEIN: Beni kabul ettiğiniz için teşekkür ederim.
PITA: Peki bu davaların ne olduğu hakkında bize ne söyleyebilirsin? SEC neden Binance ve Coinbase’e karşı harekete geçti?
KLEIN: Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Amerika’nın en büyük sermaye piyasaları düzenleyici otoritesidir. Yani borsaları, pazar yerlerini vs. düzenliyorlar. Ve SEC çok uzun zamandır kripto borsalarının kurallara uyduğuna inanmadığına dair uyarı işaretleri gönderiyor. Ve ‘FTX’in başarısızlığının ardından, bu durumda hem FTX destanında büyük bir oyuncu olan Binance’in hem de bence en büyük kripto borsası olan Coinbase’in peşine düşerek daha agresif hareket etti. ABD merkezli ve bu kişilerin faaliyet göstermediğini söylüyor ki, bu yüzden çok farklıdır. Binance, daha ciddi dolandırıcılık faaliyetleriyle suçlanıyor, potansiyel olarak FTX’te olan bazı şeylere daha çok benziyor, müşterilerin parasını almak vb. Coinbase, düzgün bir şekilde kayıtlı olup olmadığından ve borsa olarak düzgün çalışıp çalışmadığından bahsediyor. Daha yüksek düzeyde, kriptonun ne olduğu ve ne olmadığı hakkında bir tartışma oldu. Bir menkul kıymet mi? Bir mal mı? Borsa veya spot piyasa mı işletiyorlar? Ne tür bir yapıdır? Ve SEC agresif bir şekilde yetkisini kullanıyor ve “Hayır, sen bir borsasın” diyor. Mevcut hukuk yetkimiz altındasın. Buna uyduğunuza inanmıyoruz ve sizi dava edeceğiz.
PITA: Bu – bunun bir menkul kıymet mi yoksa emtia mı olduğu sorusu – birazdan size ABD’deki düzenlemeyle ilgili bir soru soracağım, ancak bu sadece ABD’de değil, aynı zamanda uluslararası alanda da gerçekleşen bir soru mu? Peki? Ve diğer ülkeler bu soruya nasıl yaklaşıyor?
KLEIN: Yani diğer ülkelerde o kadar önemli bir soru değildir. Amerika, menkul kıymetleri ve malları farklı şekilde düzenlememiz açısından benzersizdir. Yani, Apple hisse senedi fiyatıyla işlem yapıyorsanız, bu, mısır veya altın fiyatıyla işlem yapmanızdan çok farklıdır. Emtiaları neden menkul kıymetlerden farklı şekilde düzenliyoruz? Bu uzun hikâyedir. Çoğu, Amerika’daki tarımsal çıkarlar ile bankacılık çıkarları, para merkezli çıkarlar arasındaki gerilimle ilgilidir. Ancak iki farklı sermaye piyasası düzenleyicimiz vardır: Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu veya CFTC ile Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu veya SEC. SEC, çoğu Amerikalının bildiği bir şeydir, çünkü yatırım yapan çoğu Amerikalı, hisse senetleri ve tahviller gibi şeylere yatırım yapar ve karşılıklı fonlarla işlem yapar. Ve bunların hepsi SEC tarafından yönetilir. Perakende yatırımcıların emtia işlemi yapması nadirdir. Soya fasulyesi vadeli işlemleri yapan birini tanıyor musunuz? Doğru. Ya da hatta metalik altın? Doğru. Bazı insanlar altın hisse senetleri veya altın endeks fonları alıp satarlar, ama aslında altının kendisine sahip olurlar. Ve bu nedenle CFTC, iki düzenleyici kurumdan daha küçük olanıdır, ancak kriptonun bir menkul kıymet değil, bir emtia olduğu argümanı altında kriptoda daha fazla yargı yetkisi uygulamaktadır. Yani dünyanın geri kalanında her iki yerde de aynı düzenleyici olacaktır. Sadece ABD’de ikisi arasında ayrım yapıyoruz. Ve böylece bu bahisler daha yüksektir.
PİTA: Tamam. Peki, ABD’deki mevcut düzenleme durumu nedir? Görünüşe göre SEC veya diğer organlar başlangıçta biraz daha müdahalesizdi. Ama şimdi son birkaç yılda, gerçek resmi yönergeler artıyor, gerçek resmi kurallar geliyor. O resimde neredeyiz?
KLEIN: Bakın, demek istediğim, kripto hâlâ büyük ölçüde düzenlenmemiş, değil mi? Kriptonun ne olduğunu gerçekten bilen var mıdır? İster müşteri fonlarınız ister emtia fonlarınız olsun, tüm bu farklı borsalar, FTX’te neler olup bittiğine bakın. Doğru. Diğer yandan, bu arada, alıntı olmayan şeyler düzenlenmiştir. Bernie Madoff sadece denetim altında değildi, o Nasdaq’ın başkanıydı, bilirsiniz, çok prestijli özdenetim organlarının başındaydı ve aynı zamanda dev bir saadet zinciri yürütüyordu. Dolayısıyla, eğer düzenlenmişseniz, o zaman işleri yukarıdan yapıyor olmanız gerektiğine dair bir varsayım vardır. Ve düzenlemeye tabi şirketlerden, düzenlemeye tabi borsalardan oluşan uzun bir listemiz bulunmaktadır.
Ve insanların anlaması gereken diğer bir şey de, Amerika’nın piyasaları, hisse senetlerini, borsaları, tahvilleri bizim bankalar veya sigorta şirketleri gibi şeyleri düzenlediğimizden çok farklı şekilde düzenlemesidir. Bu şeyler ihtiyati düzenlemeye tabidir. Düzenleyici firmaya girer ve kurumu inceler. Biliyorsunuz, bir borsada, bir nevi piyasayı, piyasanın gidişatını düzenliyorsunuz. İnsanlar en iyi fiyatı mı alıyor yoksa en adil, en iyi icrayı mı alıyorlar vs. İçeri girip e-Ticaret hisselerinizi size ayırıyor mu demiyorlar. Doğru. Bu çok çok farklı bir düzenleme türüdür. Ve kripto ile ilgili olduğu için ihtiyatlı düzenleme denen şeyi yapmıyoruz. Kripto biraz hiçbir yerdeydi, değil mi? Pek çok farklı insan tarafından biraz düzenlenmedi. Banka düzenleyicileri, kripto para birimini genel olarak bankacılık sisteminin dışında tutmaya odaklanmaya çalıştı. Silvergate ve Signature Bank gibi birkaç banka yakın zamanda başarısız oldu. Kripto takası ve kripto borsalarında daha fazlasını yapıyorlar. Kripto dünyasının diğer bölümleri, bunların menkul kıymet olmadığını söyledi. Sektör, CFTC’nin gözetimini güçlendirmeye yönelik öneriler etrafında birleşiyor ve bunların daha çok emtialar gibi düzenlendiğini söylüyor. Ancak büyük ölçüde kripto dünyası ABD’de yoğun bir şekilde düzenlenmemiştir.
PITA: Finansal piyasalar elbette yalnızca ABD içinde mevcut olmadığından, Mali Eylem Görev Gücü gibi bazı organların ve diğer bazı uluslararası kuruluşların denemeye ve koordine etmeye çalıştığını biliyorum, değil mi? küresel finansal sistem. ABD dışındaki uluslararası alanda bu konularda başka ne tür bir koordinasyon veya düşünce görüyorsunuz?
KLEIN: Bakın, uluslararası dünya oturup ne kadar koordineli oldukları hakkında konuşmayı seviyor. Ve sonra ne zaman bir sorun olsa, ah, eh, biz bunu bilmiyorduk çünkü diğer kişi bize haber vermemişti vs. Ayrıca evet, küresel bir dünyada yaşıyoruz. Bununla birlikte, emtiaların çoğu dolarla alınıp satılıyor ve dünyanın dolarlaştırılması, ABD’ye küresel bir düzenleyici olarak önemli ve benzersiz bir konum sağlıyor, çünkü dolar alabileceğiniz tek yer ABD’dir veya -eurodolarları bir kenara bırakın. Ama mesele şu ki, Amerika Birleşik Devletleri’nin burada benzersiz bir rolü vardır. Binance gibi bu şirketlerden bazılarının, kuruluşlarının geri kalanından koparıldığını söyledikleri ayrı ABD bağlı kuruluşları vardı. FTX’in Amerika Birleşik Devletleri’nde merkezinin bulunduğu Bahamalar’dakinden farklı bir şubesi vardı.
PİTA: Bahsettiğiniz gibi, bilirsiniz, en büyük ikinci kripto para borsası olan FTX çöktü, dolandırıcılık suçlamasıyla karşı karşıyadırlar. Şimdi, Binance ve Coinbase’ye yönelik bu son suçlamalar; ayrıca bir nevi kripto bankaları olarak işlev gören birkaç firmanın başarısızlığından da bahsettiniz. Kripto para birimlerinden biri olan Terra geçen yıl tamamen çöktü ve diğerlerinin çoğu da gördü, bilirsiniz, bir çöküş çok güçlü bir kelime olabilir ama miktarda çok güçlü bir devalüasyondur. Kripto için bir hesaplaşma anı gibi yaklaştığımızı düşünüyor musunuz? Bu, ya küresel finansal sistemin meşru, daha iyi bir kelime olmadığı için meşru bir parçasına girmeye başlayacakları nokta mı, yoksa bir süre daha bu tür dalgalanmaları görmeye devam mı edeceğiz? Ne düşünüyorsun?
KLEIN: Bakın, kripto fiyatının ne olacağı hakkında hiçbir fikrim yoktur. Eğer bilseydim, şimdiden bir multimilyarder olurdum ve bu şeyler, bilirsiniz, yüzlerce dolara satılırken onları inceleyen bir akademisyen olmazdım. Bunların herhangi birinin gelecekteki fiyatının ne olacağı hakkında hiçbir fikrim yoktur. Meşruiyet açısından, kripto paranın nihai bir amaca hizmet edip etmediği konusunda hala hararetli bir tartışma olduğunu düşünüyorum. Ve nihai bir amaca hizmet ettiği ölçüde, bu amacın ne kadarı benim finansal sistemin çekirdeği dediğim şeydir? Yani, bu para birimlerini yenilikçi finansta gerçekten yeni nesil bir tür için kullanacağız, buna genellikle Web 3.0 denir, programlanabilir para, bunun gibi başka şeyler. Ya da ne kadarı ulusal kısıtlamalar, sermaye kaçış kontrolleri, parayı dolaştırmanın yolları? Doğru mu? Bitcoin’in amacı dijital altın olmaksa, doğru. Altın, enflasyona karşı bir koruma aracı olduğu için değer kazanıyor. Bunun, insanların mücevherat veya bilimsel deneyler için daha fazla altına ihtiyaç duyması gerekmediğine dair bir algı söz konusudur. Ve bu yüzden, bunların herhangi birinin geleceğinin ne olduğu net değildir.
Kripto konferanslarına gittiğinizde, geçen hafta bir tanesindeydim, bu hâlâ, bilirsiniz, Wright kardeşlerin ilk uçağı uçtuğunda, sadece 90 fit gitti, ama dünya sonsuza dek değişti gibi basmakalıp sözlerle doludur. Ve bilirsiniz, pek çok insan kriptonun 2022 yılının başında Super Bowl’da bir numaralı reklamveren olduğunu ve ardından fiyatının bir şekilde patladığını belirtiyor. 2000 yılına geri dönerseniz, doğru, ‘dot com’. Pets.com, tüm ‘dot com’ları doğruydu ve büyük bir “dot com” çöküşü yaşandı, yine de internet, iş, ticaret ve günlük hayatı temelden dönüştürmeye devam etti. Yani kripto meraklıları, bakın, bilirsiniz, herhangi bir yeni teknolojide inişler ve çıkışlar olur ve ilk kullanım durumları işe yaramaz, sonra diğer kullanım durumları çok büyük olur. Ve şüpheciler, bu şeyin gerçekten çok hızlı büyüdüğüne işaret ediyor.
PITA: Yani temelde hâlâ bir bekle ve gör.
KLEIN: Evet. Demek istediğim, orada olduğuna inanan meraklılarınız var, değil mi? Hiç orada olmadığını düşünen şüphecileriniz vardır. Kişisel olarak kendimi biraz eski X-Files günlerimden Fox Mulder gibi hissediyorum, değil mi? İnanmak istiyorum, ama ne zaman sahaya çıksam, asıl teklif hakkında bana bir nevi yol gösteren bir Ajan Scully var ve sonra, ha, pekâlâ, bu olmadı, bu gerçekten değil mantıklı olmak.
Şimdi, farklı bir muhasebe anlaşması türü olan kripto ve blok zinciri arasında bir ayrım olduğunu belirtmek istiyorum. Para birimi için kullanılıyor, ama bilirsiniz, tapu kaydı süresi için kullanabilirsiniz, araba tapu yönetimi için kullanabilirsiniz. Bir polis tarafından durdurulursanız, onlara arabanın sizin olduğunu yazan bir kâğıt göstermeniz sizce de tuhaf değil mi?
PITA: Tamam, doğru.
KLEIN: Sence de hepimizin arabalarımıza isim vermesinin daha iyi bir yolu yok mu ve hepimiz eyalete falan 300 dolar filan ödüyoruz ve bir, bilirsin, tapu ücreti falan ve sonra sen bir şey alıyorsun. Size gönderilen bir kağıt parçasıdır. Muhtemelen onlar -dijital ehliyetim var. Maryland bu konuda erken benimseyenlerden biridir. Dijital sürücü belgesine sahip üç eyalet olduğunu düşünüyorum. Sanırım beş veya on yıl içinde dijital sürücü belgelerini çok daha fazla kullanacağız ve kimlikle ilgili birçok temel sorunu çözeceklerdir. Yani orada bulunabilecek daha fazla çözüm olabilir. Ama gittiğim yerde bir kripto para birimi için bu durumu henüz görmedim, vay canına, bu sadece kripto ile yapılabilir, hayatımızda her gün kullandığımız diğer dijital para birimleriyle değildir. Dinleyicilere bir fikir verebilirsem. Hepinizin dijital para birimi vardır.
PİTA: Doğru. Çevrimiçi olarak kullanabilirsiniz. İşte başlıyoruz. Elbette. Aaron, bugün durup bunu bize açıklamak için zaman ayırdığın için gerçekten minnettarım. Ve eminim dinleyicilerimiz de size teşekkür edeceklerdir.
KLEIN: Beni kabul ettiğiniz için teşekkürler. Umarım geri döneceğim.
1966 yılında, Gence-Borçalı yöresinden göç etmiş bir ailenin çocuğu olarak Ardahan/Çıldır’da doğdu [merhume Anası (1947-10 Temmuz 2023) Erzurum/Aşkale; merhum Babası ise Ardahan/Çıldır yöresindendir]. 1984 yılında yapılan sınavda Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye bölümünü kazandı. 1985 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye bölümüne yatay geçiş yaptı ve 1988’de Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye bölümünü birincilikle, Fakülteyi ise 11’inci olarak bitirdi.
1997 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Denver şehrinde yer alan ‘Spring International Language Center’da; 65’inci dönem müdavimi olarak 2008-2009 döneminde Milli Güvenlik Akademisi’nde (MGA) eğitim gördü ve MGA’dan dereceyle mezun oldu. MGA eğitimi esnasında ‘Sınır Aşan Sular Meselesi’, ‘Petrol Sorunu’ gibi önemli başlıklarda bilimsel çalışmalar yaptı.
Türkiye’de Yatırımların ve İstihdamın Durumu ve Mevcut Ortamın İyileştirilmesine İlişkin Öneriler (Maliye Hesap Uzmanları Vakfı Araştırma Yarışması İkincilik Ödülü);
Türk Sosyal Güvenlik Sisteminde Yaşanan Sorunlar ve Alınması Gereken Önlemler (Maliye Hesap Uzmanları Vakfı Araştırma Yarışması İkincilik Ödülü, Sevinç Akbulak ile birlikte);
Kayıp Yıllar: Türkiye’de 1980’li Yıllardan Bu Yana Kamu Borçlanma Politikaları ve Bankacılık Sektörüne Etkileri (Bankalar Yeminli Murakıpları Vakfı Eser Yarışması, Övgüye Değer Ödülü, Emre Kavaklı ve Ayça Tokmak ile birlikte);
Türkiye’de Sermaye Piyasası Araçları ve Halka Açık Anonim Şirketler (Sevinç Akbulak ile birlikte) ve Türkiye’de Reel ve Mali Sektör: Genel Durum, Sorunlar ve Öneriler (Sevinç Akbulak ile birlikte) başlıklı kitapları yayımlanmıştır.
Anonim Şirketlerde Kâr Dağıtımı Esasları ve Yedek Akçeler (Bilgi Toplumunda Hukuk, Ünal TEKİNALP’e Armağan, Cilt I; 2003), Anonim Şirketlerin Halka Açılması (Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Tartışma Tebliğleri Serisi II; 2004) ile Prof. Dr. Saim ÜSTÜNDAĞ’a Vefa Andacı (2020), Cilt II, Prof. Dr. Saim Üstündağ’a İthafen İlmi Makaleler (2021), Prof. Dr. Saim Üstündağ’a İthafen İlmi Makaleler II (2021), Sosyal Bilimlerde Güncel Gelişmeler (2021), Ticari İşletme Hukuku Fasikülü (2022), Ticari Mevzuat Notları (2022), Bilimsel Araştırmalar (2022), Hukuki İncelemeler (2023), Prof. Dr. Saim Üstündağ Adına Seçme Yazılar (2024), Hukuka Giriş (2024) başlıklı kitapların bazı bölümlerinin de yazarıdır.
1992 yılından beri Türkiye’de yayımlanan otuza yakın Dergi, Gazete ve Blog’da 2 bin 500’ü aşan Telif Makale ve Telif Yazı ile tamamı İngilizceden olmak üzere Türkçe Derleme ve Türkçe Çevirisi yayımlanmıştır.
1988 yılında intisap ettiği Sermaye Piyasası Kurulu’nda (SPK) uzman yardımcısı, uzman (yeterlik sınavı üçüncüsü), başuzman, daire başkanı ve başkanlık danışmanı; Özelleştirme İdaresi Başkanlığı GSM 1800 Lisansları Değerleme Komisyonunda üye olarak görev yapmış, ayrıca Vergi Konseyi’nin bazı alt çalışma gruplarında (Menkul Sermaye İratları ve Değer Artış Kazançları; Kayıt Dışı Ekonomi; Özkaynakların Güçlendirilmesi) yer almış olup; halen başuzman unvanıyla SPK’da çalışmaktadır.
Hayatı dosdoğru yaşamak ve çalışkanlık vazgeçilmez ilkeleridir. Ülkesi ‘Türkiye Cumhuriyeti’ her şeyin üstündedir.