SV150 (Silicon Valley 150), Lonergan Partners tarafından her yıl piyasaya sürülür ve yıllık satışlara göre Silikon Vadisi’ndeki en büyük 150 halka açık şirketten oluşur. SV150 arasında dünyanın en etkili teknoloji ve yaşam bilimleri şirketlerinden bazıları yer alır. SV150 kurumsal yönetişim anketinden aşağıdaki önemli sonuçlar not edildi.
- COVID-19 salgını sırasında başlayan uygulamanın ardından, SV150’nin yaklaşık %92’si 2022 yılında fiziksel toplantı yerine sanal toplantı yapmayı tercih etti.
- İlk 100 şirketin %85’inden fazlasının vekillerinde bu tür kamuyu aydınlatmaya sahip olması ve ilk 100 şirketin neredeyse %85’inin web sitelerinde bu tür açıklamalara sahip olması suretiyle, vekalet beyanlarında ve web sitelerinde ESG/CSR açıklamaları, SV150 boyunca güçlü kalmaya devam etti.
- Çoğu şirket, vekaletnamelerinde (sırasıyla %74,3 ve %86,5) ESG (Environmental, Social and Governance; Çevresel, Sosyal ve Yönetişim) / CSR (Corporate Social Responsibility; Kurumsal Sosyal Sorumluluk) ve siber güvenlik komitesi sorumluluğunu tartıştı. Çoğu şirkette, ESG/CSR, atama/kurumsal yönetişim komitesi (%73,8) ve siber güvenlik, denetim komitesi (%79,9) tarafından ele alınıyordu. Bağımsız siber güvenlik/gizlilik komitelerinin sayısı ikiye katlanarak 10’a çıktı.
- İnsan sermayesine dair kamuyu aydınlatma bu yıl patladı ve şirketlerin %72,8’i bu tür açıklamaları vekaletnamelerine dahil etti. Şirketlerin çoğu, belirli rakamlar vermek yerine, niteliksel bir tartışmayı seçti. Yine de önemli olmasına rağmen daha az sayıda şirket (%52) ücret komitelerine esas sözleşme veya vekaletnamelerde insan sermayesi konularını denetleme yetkisi verdi.
- Genel olarak gönüllü vekaletname açıklamaları ve vekil özetleri de açıklamanın türüne bağlı olarak SV150 genelinde yaygınlığını korumaya devam etti, ancak bunların en büyük 50 şirket tarafından uygulanma olasılığı çok daha yüksek olmaya devam etmiş olup, hissedar teklifleri neredeyse her zaman en iyi 50 şirkete yönlendirilir.
- Neredeyse tüm Nasdaq şirketleri (yaklaşık %91) yeni yönetim kurulu çeşitlilik matrisini web siteleri yerine vekaletnamelerine dahil etti. Yedi şirket dahil olmasına rağmen, Nasdaq yönetim kurulu çeşitlilik matrisinin benimsenmesi NYSE şirketleri arasında yaygın değildi.
- SV150, halka arzdan bu yana yıllar içinde hala oldukça çeşitlidir, ancak ilk 50 şirket, diğer 100 şirketten önemli ölçüde daha yüksek yıllık satışlara, piyasa değerine ve karlılığa sahiptir.
- İlk 50 şirket ortalama olarak 1,5’e kadar daha fazla yöneticiye sahiptir. Ek olarak, ilk 50 şirketteki yöneticiler daha uzun görev süresine sahiptir, daha yaşlıdır ve zorunlu emeklilik politikalarına tabi olma olasılıkları daha yüksektir. Bununla birlikte, kadın yönetmenler SV150’de daha yaygındır.
- Halka arzlarının üzerinden 20 yılı aşkın bir süre geçmiş olan şirketlerin bağımsız bir başkana sahip olma olasılığı, diğer tüm demografik faktörlerden çok daha yüksektir.
- Kadın üst düzey yönetici sayısı (neredeyse %20), kadın CEO’lardan (%6) oldukça yüksektir.
- En büyük 50 şirketin sınıflandırılmamış (non-classified) bir yönetim kuruluna, çoğunluk oy hakkına, vekaleten erişime ve hissedarların özel bir genel kurul toplantısı düzenleme veya yazılı onayla hareket etme olanağına sahip olma olasılığı çok daha yüksektir. Halka arzın üzerinden geçen yıllar da bu kararlarda rol oynuyor.
- Paydaş aktivizmi, 2022’de SV150 şirketlerinin %10’undan fazlasını etkiledi ve şirketin yıllık satışları düştükçe daha yaygındı. Yalnızca bir aktivizm kampanyası, bir vekalet kavgasıyla sonuçlandı ve çoğu, aktivist hissedarla yapılan bir anlaşmada kurula en az bir yöneticinin eklenmesiyle sonuçlandı.
- Ödeme üzerine söyleme sıklığını seçen SV 150 şirketlerinin neredeyse %94’ü, yıllık ödeme üzerine konuşma oy haklarını (say-on-pay votes) benimsedi ve 2022 yılında ödeme üzerine konuşma oylamasına katılan şirketlerin yaklaşık %58’i, %90’dan fazla hissedar onayı aldı.
- Yönetici tazminatı ikramiyeleri, halka arzdan bu yana geçen süreye bakılmaksızın, öncelikle ilk 50 şirkette bulunur.
- Hisse geri alma politikaları (clawback policies), halka arzdan bu yana geçen yıllara bakılmaksızın SV150 boyunca yürürlüktedir, ancak mevcut geri alma politikalarının neredeyse hiçbiri Ekim 2022’de onaylanan yeni SEC (U.S. Securities and Exchange Commission; Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) kurallarına uymuyor.
1966 yılında, Gence-Borçalı yöresinden göç etmiş bir ailenin çocuğu olarak Ardahan/Çıldır’da doğdu [merhume Anası (1947-10 Temmuz 2023) Erzurum/Aşkale; merhum Babası ise Ardahan/Çıldır yöresindendir]. 1984 yılında yapılan sınavda Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye bölümünü kazandı. 1985 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye bölümüne yatay geçiş yaptı ve 1988’de Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye bölümünü birincilikle, Fakülteyi ise 11’inci olarak bitirdi.
1997 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Denver şehrinde yer alan ‘Spring International Language Center’da; 65’inci dönem müdavimi olarak 2008-2009 döneminde Milli Güvenlik Akademisi’nde (MGA) eğitim gördü ve MGA’dan dereceyle mezun oldu. MGA eğitimi esnasında ‘Sınır Aşan Sular Meselesi’, ‘Petrol Sorunu’ gibi önemli başlıklarda bilimsel çalışmalar yaptı.
Türkiye’de Yatırımların ve İstihdamın Durumu ve Mevcut Ortamın İyileştirilmesine İlişkin Öneriler (Maliye Hesap Uzmanları Vakfı Araştırma Yarışması İkincilik Ödülü);
Türk Sosyal Güvenlik Sisteminde Yaşanan Sorunlar ve Alınması Gereken Önlemler (Maliye Hesap Uzmanları Vakfı Araştırma Yarışması İkincilik Ödülü, Sevinç Akbulak ile birlikte);
Kayıp Yıllar: Türkiye’de 1980’li Yıllardan Bu Yana Kamu Borçlanma Politikaları ve Bankacılık Sektörüne Etkileri (Bankalar Yeminli Murakıpları Vakfı Eser Yarışması, Övgüye Değer Ödülü, Emre Kavaklı ve Ayça Tokmak ile birlikte);
Türkiye’de Sermaye Piyasası Araçları ve Halka Açık Anonim Şirketler (Sevinç Akbulak ile birlikte) ve Türkiye’de Reel ve Mali Sektör: Genel Durum, Sorunlar ve Öneriler (Sevinç Akbulak ile birlikte) başlıklı kitapları yayımlanmıştır.
Anonim Şirketlerde Kâr Dağıtımı Esasları ve Yedek Akçeler (Bilgi Toplumunda Hukuk, Ünal TEKİNALP’e Armağan, Cilt I; 2003), Anonim Şirketlerin Halka Açılması (Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Tartışma Tebliğleri Serisi II; 2004) ile Prof. Dr. Saim ÜSTÜNDAĞ’a Vefa Andacı (2020), Cilt II, Prof. Dr. Saim Üstündağ’a İthafen İlmi Makaleler (2021), Prof. Dr. Saim Üstündağ’a İthafen İlmi Makaleler II (2021), Sosyal Bilimlerde Güncel Gelişmeler (2021), Ticari İşletme Hukuku Fasikülü (2022), Ticari Mevzuat Notları (2022), Bilimsel Araştırmalar (2022), Hukuki İncelemeler (2023), Prof. Dr. Saim Üstündağ Adına Seçme Yazılar (2024), Hukuka Giriş (2024) başlıklı kitapların bazı bölümlerinin de yazarıdır.
1992 yılından beri Türkiye’de yayımlanan otuza yakın Dergi, Gazete ve Blog’da 2 bin 500’ü aşan Telif Makale ve Telif Yazı ile tamamı İngilizceden olmak üzere Türkçe Derleme ve Türkçe Çevirisi yayımlanmıştır.
1988 yılında intisap ettiği Sermaye Piyasası Kurulu’nda (SPK) uzman yardımcısı, uzman (yeterlik sınavı üçüncüsü), başuzman, daire başkanı ve başkanlık danışmanı; Özelleştirme İdaresi Başkanlığı GSM 1800 Lisansları Değerleme Komisyonunda üye olarak görev yapmış, ayrıca Vergi Konseyi’nin bazı alt çalışma gruplarında (Menkul Sermaye İratları ve Değer Artış Kazançları; Kayıt Dışı Ekonomi; Özkaynakların Güçlendirilmesi) yer almış olup; halen başuzman unvanıyla SPK’da çalışmaktadır.
Hayatı dosdoğru yaşamak ve çalışkanlık vazgeçilmez ilkeleridir. Ülkesi ‘Türkiye Cumhuriyeti’ her şeyin üstündedir.