Bağımsız Denetim İstatistikleri: 2022*

“Yüzünü güneşe dön, gölgeler arkanda kalsın.”

Yeni Zelanda Atasözü

1. Bağımsız Denetim İstatistiklerinin Anlık Olarak Yayımlandığı KGK Sisteminin Kullanıma Açılması[1]

Kamu Gözetimi Kurumu (KGK), yüksek nitelikte ve güvenilir bir finansal raporlama ve bağımsız denetim ortamı oluşturmak vizyonu ile kuruluşundan bu yana ülkemizdeki finansal raporlama ile bağımsız denetim kalitesini artıracak ve paydaşlar tarafından bağımsız denetime ilişkin yürütülen çalışmalara destek olacak çok sayıda önemli faaliyete imza atmıştır.

Bu amaçla KGK İnternet sitesinde ilk defa erişime açılan bu sayfayla, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun denetime ilişkin hükümlerinin yürürlüğe girdiği tarihten bu yana ülkemizde gerçekleştirilen bağımsız denetim faaliyetlerinin genel görünümüne ilişkin paydaşlara şeffaf, nitelikli ve hızlı bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

Sayfada yer alan istatistiki veriler esas olarak, denetim kuruluşu ve denetçiler tarafından KGK Sözleşme Bilgi Girişi Sistemi üzerinden yapılan sözleşme ve rapor bildirimlerinde sisteme girilen bilgilerden anlık olarak oluşturulmaktadır. Bu kapsamda, sayfada öncelikle her hesap dönemine ilişkin KGK’ya bildirimi yapılan denetim sözleşmeleri ile denetim raporlarına ait sayısal bilgiler verilmiş, akabinde ise gerçekleşen veriler ayrıntılandırılarak ilgili hesap dönemi için yürütülen bağımsız denetim faaliyetlerinin genel görünümü sunulmuştur.

2. Bağımsız Denetim İstatistikleri: 2022 Yılı Verileri[2]

Şirketlerin 2022 hesap döneminin denetimine ilişkin olarak KGK Sözleşme Bilgi Girişi Sistemi üzerinden 12.08.2022 tarihi itibarıyla toplam 5.101 sözleşme bildirimi gerçekleşmiştir.

Bilindiği üzere, şirketler;

  • 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 397’nci maddesi uyarınca denetim yaptırabilecekleri gibi,
  • Başka bir mevzuatta yer alan özel hükümler uyarınca veya
  • Bir mevzuata dayanmaksızın ihtiyari olarak

da bağımsız denetim yaptırabilmektedir.

Bu kapsamda, şirketlerin 2022 hesap döneminin denetimine ilişkin bildirimi yapılan 5.101 sözleşmenin denetim türüne göre dağılımı aşağıdaki grafikte gösterilmiştir:

2022 hesap döneminin denetimini yaptıran şirketlerin illere göre dağılımı aşağıdaki şekilde gerçekleşmiştir:

Şirketlerin 2022 hesap döneminin denetimine ilişkin bildirimi yapılan toplam 5.101 sözleşmenin 5.053 adedi denetim kuruluşları tarafından, 48 adedi ise denetçiler tarafından akdedilmiştir.

Denetim kuruluşları tarafından akdedilen söz konusu 5.053 sözleşme, 277 farklı denetim kuruluşu tarafından, denetçiler tarafından akdedilen 48 sözleşme ise, 23 farklı denetçi tarafından düzenlenmiştir.

Aşağıdaki grafikler şirketlerin 2022 hesap döneminin denetimine ilişkin düzenlenen sözleşmelerin denetim kuruluşları ve denetçiler arasındaki dağılımı ile söz konusu sözleşmeleri düzenleyen denetim kuruluşu/denetçi sayılarını göstermektedir:

Şirketlerin 2022 hesap döneminin denetimine toplam 656.486 saat ayrılmıştır. 2022 hesap döneminin denetimi için ayrılan toplam denetim saatinin denetim kuruluşları ve denetçiler tarafından bildirimi yapılan sözleşmelerdeki gerçekleşme durumları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

Şirketlerin 2022 hesap döneminin denetimi için düzenlenen sözleşmelerin asıl ve yedek denetim ekiplerinde görevlendirilen denetçi sayıları aşağıdaki şekilde gerçekleşmiştir:

a) Asıl Denetim Ekiplerinde Görevlendirilen Denetçi Sayısı : 1.956

b) Yedek Denetim Ekiplerinde Görevlendirilen Denetçi Sayısı : 1.843

* Bu yazıda yer alan ifadeler KGK’ya ait olup yazarın çalıştığı kurumu bağlamaz, yazarın çalıştığı kurum veya göreviyle ilişki kurulmak suretiyle kullanılamaz. Yazıdaki tüm hatalar, kusurlar, noksanlıklar ve eksiklikler yazarına aittir.

[1] Açıklama için bkz. < https://www.kgk.gov.tr/ContentAssignmentDetail/4850/Bag%CC%86%C4%B1ms%C4%B1z-Denetim-I%CC%87statistiklerinin-Anl%C4%B1k-Olarak-Yay%C4%B1mland%C4%B1g%CC%86%C4%B1-Sistem-Kullan%C4%B1ma-Ac%CC%A7%C4%B1lm%C4%B1s%CC%A7t%C4%B1r- > erişim tarihi 13 Ağustos 2022

[2] KGK’nın İnternet sitesinde 2013-2022 dönemini kapsayan her bir yıl itibarıyla bağımsız denetim istatistikleri için bkz. < https://sbg.kgk.gov.tr/Istatistik/BagimsizDenetimIstatistikleri.aspx > erişim tarihi 13 Ağustos 2022

1966 yılında, Gence-Borçalı yöresinden göç etmiş bir ailenin çocuğu olarak Ardahan/Çıldır’da doğdu [merhume Anası (1947-10 Temmuz 2023) Erzurum/Aşkale; merhum Babası ise Ardahan/Çıldır yöresindendir]. 1984 yılında yapılan sınavda Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye bölümünü kazandı. 1985 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye bölümüne yatay geçiş yaptı ve 1988’de Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye bölümünü birincilikle, Fakülteyi ise 11’inci olarak bitirdi.
1997 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Denver şehrinde yer alan ‘Spring International Language Center’da; 65’inci dönem müdavimi olarak 2008-2009 döneminde Milli Güvenlik Akademisi’nde (MGA) eğitim gördü ve MGA’dan dereceyle mezun oldu. MGA eğitimi esnasında ‘Sınır Aşan Sular Meselesi’, ‘Petrol Sorunu’ gibi önemli başlıklarda bilimsel çalışmalar yaptı.
Türkiye’de Yatırımların ve İstihdamın Durumu ve Mevcut Ortamın İyileştirilmesine İlişkin Öneriler (Maliye Hesap Uzmanları Vakfı Araştırma Yarışması İkincilik Ödülü);
Türk Sosyal Güvenlik Sisteminde Yaşanan Sorunlar ve Alınması Gereken Önlemler (Maliye Hesap Uzmanları Vakfı Araştırma Yarışması İkincilik Ödülü, Sevinç Akbulak ile birlikte);
Kayıp Yıllar: Türkiye’de 1980’li Yıllardan Bu Yana Kamu Borçlanma Politikaları ve Bankacılık Sektörüne Etkileri (Bankalar Yeminli Murakıpları Vakfı Eser Yarışması, Övgüye Değer Ödülü, Emre Kavaklı ve Ayça Tokmak ile birlikte);
Türkiye’de Sermaye Piyasası Araçları ve Halka Açık Anonim Şirketler (Sevinç Akbulak ile birlikte) ve Türkiye’de Reel ve Mali Sektör: Genel Durum, Sorunlar ve Öneriler (Sevinç Akbulak ile birlikte) başlıklı kitapları yayımlanmıştır.
Anonim Şirketlerde Kâr Dağıtımı Esasları ve Yedek Akçeler (Bilgi Toplumunda Hukuk, Ünal TEKİNALP’e Armağan, Cilt I; 2003), Anonim Şirketlerin Halka Açılması (Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Tartışma Tebliğleri Serisi II; 2004) ile Prof. Dr. Saim ÜSTÜNDAĞ’a Vefa Andacı (2020), Cilt II, Prof. Dr. Saim Üstündağ’a İthafen İlmi Makaleler (2021), Prof. Dr. Saim Üstündağ’a İthafen İlmi Makaleler II (2021), Sosyal Bilimlerde Güncel Gelişmeler (2021), Ticari İşletme Hukuku Fasikülü (2022), Ticari Mevzuat Notları (2022), Bilimsel Araştırmalar (2022), Hukuki İncelemeler (2023), Prof. Dr. Saim Üstündağ Adına Seçme Yazılar (2024), Hukuka Giriş (2024) başlıklı kitapların bazı bölümlerinin de yazarıdır.
1992 yılından beri Türkiye’de yayımlanan otuza yakın Dergi, Gazete ve Blog’da 2 bin 500’ü aşan Telif Makale ve Telif Yazı ile tamamı İngilizceden olmak üzere Türkçe Derleme ve Türkçe Çevirisi yayımlanmıştır.
1988 yılında intisap ettiği Sermaye Piyasası Kurulu’nda (SPK) uzman yardımcısı, uzman (yeterlik sınavı üçüncüsü), başuzman, daire başkanı ve başkanlık danışmanı; Özelleştirme İdaresi Başkanlığı GSM 1800 Lisansları Değerleme Komisyonunda üye olarak görev yapmış, ayrıca Vergi Konseyi’nin bazı alt çalışma gruplarında (Menkul Sermaye İratları ve Değer Artış Kazançları; Kayıt Dışı Ekonomi; Özkaynakların Güçlendirilmesi) yer almış olup; halen başuzman unvanıyla SPK’da çalışmaktadır.
Hayatı dosdoğru yaşamak ve çalışkanlık vazgeçilmez ilkeleridir. Ülkesi ‘Türkiye Cumhuriyeti’ her şeyin üstündedir.