Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi (KAD-SİS), tasarruf sahiplerinin altın ve ziynet eşyasını anlaşmalı kuyumcular aracılığıyla haftanın her günü KAD-SİS üyesi bankalardaki hesaplarına masrafsız aktarmalarını sağlayan bir sistem olup; bu sisteme üye olan bir kuyumcuda altın ve ziynet eşyasının değerinin hesaplanması sonrası, anlaşmalı bankalarda altın hesabının olması durumunda, gram cinsinden 24 ayar karşılığı altın ve ziynet eşyası KAD-SİS üzerinden tercih edilen hesaba aktarılabilmektedir.
Bu sistem üzerinden altın aktarma işlemi için, Altın Değerleme Noktası[1] (ADN) olarak hizmet veren kuyumculara gidilmeden önce, kişinin KAD-SİS ile anlaşmalı bankalarda açılmış bir vadesiz altın mevduat hesabı bulunmalıdır. ADN’de değerlemesi yapılan altın ve ziynet eşyasının gram karşılığının KAD-SİS üzerinden kişinin belirleyeceği vadesiz altın mevduatı hesabına aktarılabilmesi için, bankada açık durumdaki hesapların listelenmesi öncesi banka sisteminde kayıtlı olan ve kişinin kullanımında olduğu mobil onay kodu ile teyitli hale getirilmiş cep telefonu numarasına ilgili bankadan kısa mesaj/SMS gönderilmektedir.
Kişilerin altın ve ziynet eşyası ile birlikte bir ADN’ye giderek aşağıdaki işlemlerin gerçekleştirebilmesini teminen;
- ADN tarafından değerlemesi yapılacak altınların KAD-SİS aracılığıyla iletilecek transfer talimatıyla bankadaki altın hesabına aktarılmasını sağlamak için, ADN olarak hizmet veren kuyumcuda KAD-SİS Müşteri Bilgilendirme Formunun imzalanması,
- Sistemden gelen SMS şifresi ile işleme başlama onayının verilmesi,
- Bankadan teyitli cep telefonu numarasına gelen SMS şifresi ile işlemlerin kişinin bilgisi dahilinde yapıldığının onaylanması
gerekir. Altınlar ADN yetkilisine teslim edildiğinde, ekspertiz (değerleme) işlemi kamera kaydı ile yapılacaktır. ADN ile değerlemede mutabakat sağlanması halinde, anlaşılan değerleme üzerinden KAD-SİS aracılığıyla bankaya iletilen transfer talimatı aracılığıyla KAD-SİS firmasının hesabından ilgili bankanın altın hesabına aktarım yapılacaktır.
- KAD-SİS anlaşmalı altın değerleme noktası (ADN) olan kuyumcularda altın ve ziynet eşyasının gram altın karşılığı öğrenilebilir ve kişinin anlaşmalı bankalarda altın mevduat hesabı bulunuyorsa, 24 ayar saf altın karşılığının değer kaybı olmadan bu hesaba aktarılması sağlanabilir.
- Altın ve ziynet eşyası, çalınma veya kaybedilme endişesi taşınmadan altın hesabında gram altın olarak izlenebilir.
- Altın hesabında saklanan altınlar ihtiyaç anında nakde çevrilebilir.
- İstenirse, vadesiz altın hesabındaki altınlar kullanılarak vadeli altın hesabı açılabilir.
KAD-SİS üzerinden Altın Mevduat Hesabına aktarılan altınlar için Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) güvencesi sağlanmaktadır. “Sigortaya Tabi Mevduat ve Katılım Fonları ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunca Tahsil Olunacak Primlere Dair Yönetmelik”[2] hükümleri çerçevesinde, Türkiye’de faaliyet gösteren bir kredi kuruluşunun yurtiçi şubelerinde gerçek kişiler adına açılmış olan ve münhasıran çek keşide edilmesi dışında ticari işlemlere konu olmayan Türk lirası, döviz ve kıymetli maden cinsinden tasarruf mevduatı hesaplarının anaparaları ile bu hesaplara ilişkin faiz reeskontları toplamının 200 bin Türk lirasına kadar olan kısmı 2022 yılı için sigorta kapsamındadır. Bu tutar, her takvim yılı başından geçerli olacak şekilde 04.01.1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranı dikkate alınarak TMSF tarafından artırılır ve Resmi Gazetede ilan edilir.
* Bu yazıda yer alan görüşler yazarına ait olup çalıştığı kurumu bağlamaz, yazarın çalıştığı kurum veya göreviyle ilişki kurulmak suretiyle kullanılamaz. Yazıdaki tüm hatalar, kusurlar, noksanlıklar ve eksiklikler yazarına aittir.
[1] KAD-SİS üyesi bankalar ile altın değerleme noktaları (ADN) için bkz. < https://www.kadsis.com/kadsis/ >; < https://www.kadsis.com/adnlistesi > erişim tarihi 02 Temmuz 2022
[2] Söza konusu Yönetmelik için bkz. < https://www.mevzuat.gov.tr/anasayfa/MevzuatFihristDetayIframe?MevzuatTur=7&MevzuatNo=10769&MevzuatTertip=5 > [Türkiye’de faaliyet gösteren bir kredi kuruluşunun yurt içi şubelerinde gerçek kişiler adına açılmış olan ve münhasıran çek keşide edilmesi dışında ticari işlemlere konu olmayan Türk lirası, döviz ve kıymetli maden cinsinden;
- Tasarruf mevduatı hesaplarının anaparaları ile bu hesaplara ilişkin faiz reeskontları toplamının,
- Katılma hesapları birim hesap değerleri ve özel cari hesapların,
200 bin TL’ye (iki yüz bin TL) kadar olan kısmı sigorta kapsamındadır. Bu tutar 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 63’üncü maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, 07.11.2006 tarihli ve 26339 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Sigortaya Tabi Mevduat ve Katılım Fonları ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunca Tahsil Olunacak Primlere Dair Yönetmelik”in 4’üncü maddesinin ikinci fıkrasında belirtildiği üzere her yıl, bir önceki yıla ilişkin olarak ilan edilen yeniden değerleme oranı dikkate alınarak takvim yılı başından geçerli olmak üzere Fon Kurulu tarafından artırılır. Bu tutar 2022 takvim yılı başından itibaren geçerli olmak üzere 200 bin TL olarak belirlenmiştir. Bu konuda bkz. (Soru:4) < https://www.tmsf.org.tr/tr/Tmsf/Mevduat/mevduat.sss/ >]
1966 yılında, Gence-Borçalı yöresinden göç etmiş bir ailenin çocuğu olarak Ardahan/Çıldır’da doğdu [merhume Anası (1947-10 Temmuz 2023) Erzurum/Aşkale; merhum Babası ise Ardahan/Çıldır yöresindendir]. 1984 yılında yapılan sınavda Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye bölümünü kazandı. 1985 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye bölümüne yatay geçiş yaptı ve 1988’de Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye bölümünü birincilikle, Fakülteyi ise 11’inci olarak bitirdi.
1997 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Denver şehrinde yer alan ‘Spring International Language Center’da; 65’inci dönem müdavimi olarak 2008-2009 döneminde Milli Güvenlik Akademisi’nde (MGA) eğitim gördü ve MGA’dan dereceyle mezun oldu. MGA eğitimi esnasında ‘Sınır Aşan Sular Meselesi’, ‘Petrol Sorunu’ gibi önemli başlıklarda bilimsel çalışmalar yaptı.
Türkiye’de Yatırımların ve İstihdamın Durumu ve Mevcut Ortamın İyileştirilmesine İlişkin Öneriler (Maliye Hesap Uzmanları Vakfı Araştırma Yarışması İkincilik Ödülü);
Türk Sosyal Güvenlik Sisteminde Yaşanan Sorunlar ve Alınması Gereken Önlemler (Maliye Hesap Uzmanları Vakfı Araştırma Yarışması İkincilik Ödülü, Sevinç Akbulak ile birlikte);
Kayıp Yıllar: Türkiye’de 1980’li Yıllardan Bu Yana Kamu Borçlanma Politikaları ve Bankacılık Sektörüne Etkileri (Bankalar Yeminli Murakıpları Vakfı Eser Yarışması, Övgüye Değer Ödülü, Emre Kavaklı ve Ayça Tokmak ile birlikte);
Türkiye’de Sermaye Piyasası Araçları ve Halka Açık Anonim Şirketler (Sevinç Akbulak ile birlikte) ve Türkiye’de Reel ve Mali Sektör: Genel Durum, Sorunlar ve Öneriler (Sevinç Akbulak ile birlikte) başlıklı kitapları yayımlanmıştır.
Anonim Şirketlerde Kâr Dağıtımı Esasları ve Yedek Akçeler (Bilgi Toplumunda Hukuk, Ünal TEKİNALP’e Armağan, Cilt I; 2003), Anonim Şirketlerin Halka Açılması (Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Tartışma Tebliğleri Serisi II; 2004) ile Prof. Dr. Saim ÜSTÜNDAĞ’a Vefa Andacı (2020), Cilt II, Prof. Dr. Saim Üstündağ’a İthafen İlmi Makaleler (2021), Prof. Dr. Saim Üstündağ’a İthafen İlmi Makaleler II (2021), Sosyal Bilimlerde Güncel Gelişmeler (2021), Ticari İşletme Hukuku Fasikülü (2022), Ticari Mevzuat Notları (2022), Bilimsel Araştırmalar (2022), Hukuki İncelemeler (2023), Prof. Dr. Saim Üstündağ Adına Seçme Yazılar (2024), Hukuka Giriş (2024) başlıklı kitapların bazı bölümlerinin de yazarıdır.
1992 yılından beri Türkiye’de yayımlanan otuza yakın Dergi, Gazete ve Blog’da 2 bin 500’ü aşan Telif Makale ve Telif Yazı ile tamamı İngilizceden olmak üzere Türkçe Derleme ve Türkçe Çevirisi yayımlanmıştır.
1988 yılında intisap ettiği Sermaye Piyasası Kurulu’nda (SPK) uzman yardımcısı, uzman (yeterlik sınavı üçüncüsü), başuzman, daire başkanı ve başkanlık danışmanı; Özelleştirme İdaresi Başkanlığı GSM 1800 Lisansları Değerleme Komisyonunda üye olarak görev yapmış, ayrıca Vergi Konseyi’nin bazı alt çalışma gruplarında (Menkul Sermaye İratları ve Değer Artış Kazançları; Kayıt Dışı Ekonomi; Özkaynakların Güçlendirilmesi) yer almış olup; halen başuzman unvanıyla SPK’da çalışmaktadır.
Hayatı dosdoğru yaşamak ve çalışkanlık vazgeçilmez ilkeleridir. Ülkesi ‘Türkiye Cumhuriyeti’ her şeyin üstündedir.